Aanbod

Recreatieve gymnastiek

Bij Turnkring Atlas kan je terecht voor een gans aanbod recreatieve gymnastiek. Dit aanbod kunnen we opsplitsen in drie categorieën:

1. Kleutergymnastiek

Kleuters ontwikkelen zich al spelend. Hierbij is bewegen vanzelfsprekend. Alles wat de kleuter ziet, hoort en doet, wordt lichamelijk beleefd en uitgedrukt. Ieder kind heeft behoefte aan beweging en heeft van nature plezier in lichamelijke activiteit.
Via de kleutergym willen we hulp bieden aan de ontwikkeling van het kind door het inoefenen van de bewegingsvaardigheden. Dit doen we door te lopen, rennen, springen, huppelen, dansen, klimmen, klauteren, trekken, duwen, werpen … Bij dit alles wordt er aandacht gegeven aan het lichaamsbesef, de ruimtebeheersing, evenwichtszin, gevoel voor ritme, snelheid, tijdsbesef, oog-hand-coördinatie en de algemene coördinatie.

2. Basisgymnastiek

Met basisgymnastiek bedoelen we alle vormen van gymnastiek zoals ze worden aangeboden in onze club. Het gaat hier over artistieke gymnastiek, trampolinespringen, tumbling en airtrack. Hierbij wordt gebruik gemaakt van heel wat toestellen: minitrampoline, olympische vloer, rekstok, barre, brug, paard, ringen, paard met bogen, balk, tumblingbaan, etc..

De klemtoon ligt hierbij op het geleidelijk aanleren van de gymnastiekbewegingen. Bij de allerkleinsten begint dit met het aanleren van de koprol, handstand, radslag, kniekip, etc..
De bewegingen worden moeilijker en complexer naar mate men ouder wordt. Steeds worden de bewegingen gradueel aangeleerd en wordt er de grootste aandacht besteed aan de veiligheid.
Om de complexere oefeningen uit te voeren is het noodzakelijk dat de gymnast beschikt over een degelijke basisconditie en lenigheid. Er worden dan ook kracht en lenigheidsoefeningen voorzien tijdens de trainingen.

Bij het recreatief niveau worden de groepen ingedeeld volgens leeftijd.

Het hoofddoel van de basisgymnastiek is het aanleren van gymnastiekbewegingen. Er wordt echter ook regelmatig deelgenomen aan recreatieve wedstrijden.

3. Gym-Fit

De klemtoon van de volwassenengymnastiek ligt bij het behouden van de fysieke conditie.

Competitieve gymnastiek

Daarnaast wordt er bij Turnkring Atlas aan competitiegymnastiek gedaan. We doen dit op C -en B -niveau Artistieke Gymnastiek Dames. Enkel de betere gymnasten worden hiervoor geselecteerd.